Od bardzo dawna miałam w planach upiec sernik z dodatkiem kaszy manny. Podchodziłam do niego z małą rezerwą ale muszę powiedzieć, że się nie zawiodłam. Sernik puszysty, delikatny jednym słowem rozpływa się w ustach.
Składniki:
1 kg sera twarogowego z wiaderka
1 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
8 jajek
1 niepełna szkl kaszy manny ( u mnie błyskawiczna)
250 g masła
sól szczypta
cukier puder do oprószenia
listki czekoladowe do dekoracji
Sernik z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W naczyniu ubić na puszystą masę 8 żółtek, 3 białka, szklankę cukru i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu zmiksować twaróg, wlać ubitą masę jajeczną i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Na przemian wsypywać po trosze kaszę mannę i letnie rozpuszczone masło ciągle miksując na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka ( 5 sztuk) ze szczyptą soli i wymieszać (nie miksować ) delikatnie za pomocą silikonowej łopatki. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę serową i piec w 170 stopniach około 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik pozostawić. Po 30 minutach lekko uchylić piekarnik i zostawić sernik na kolejne 30 minut. Sernik wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi listkami.
Komentarze