Sernik z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Składniki wsypujemy do dużej miski i zagniatamy je ręką na gładką masę. Następnie dzielimy ją na dwie części i przykrywamy. Odkładamy ciasto do schłodzenia w lodówce.
2.Masa serowa: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy aromat migdałowy. Gdy całość będzie gładką wsypujemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i budyń. Stopniowo, po jednej łyżce dodajemy także twaróg. Osobno ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana będzie sztywna delikatnie staramy się wymieszać ją z masą serową.
3.Owoce: Kroimy owoce na mniejsze kawałeczki np. paseczki.
4.Wykonanie: Połowę ciasta wyciągamy z lodówki i wylepiamy nim dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wykładamy na to masę serową, wykładamy owoce lekko je dociskając. Na wierzch wykładamy resztę ciasta z lodówki utartego na tarce o dużych oczkach. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 h w 180 stopniach.
Komentarze