Sernik wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
składniki zagnieść ,ciastem wylepić blachę i wstawić do lodówki.
Masa serowa:
jajka zmiksować z cukrem, dodać twaróg, budyń i mleko w proszku. Masę wylać na kruchy spód. Ciasto piec ok. 55 min. w 160C.
Galaretka wiśniowa:
Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wrzątku, dodać wiśnie + 1 szkl. kompotu(opcjonalnie). Tężejącą galaretkę wylać na sernik.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Pianka chałwowa:
żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić. Kremówkę ubić, dodać pokruszoną chałwę rozpuszczoną żelatynę oraz startą czekoladę. Zmiksować i wyłożyć na galaretkę. Wierzch udekorować startą czekoladą.
Komentarze