SERNIK WIŚNIOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Doskonałe połączenie składników.

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    2 szkl. mąki
    0,5 szkl. cukru
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    20 dag masła
    Masa serowa:
    1kg. mielonego twarogu
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    budyń waniliowy
    0,5 szkl. mleka w proszku
    Galaretka wiśniowa:
    słoik wydrelowanych wiśni
    2 galaretki wiśniowe
    2 szkl. wody
    Pianka chałwowa:
    500 ml. kremówki 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    10 dag. chałwy waniliowej
    3 starte kostki czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    składniki zagnieść ,ciastem wylepić blachę i wstawić do lodówki.
    Masa serowa:
    jajka zmiksować z cukrem, dodać twaróg, budyń i mleko w proszku. Masę wylać na kruchy spód. Ciasto piec ok. 55 min. w 160C.
    Galaretka wiśniowa:
    Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wrzątku, dodać wiśnie + 1 szkl. kompotu(opcjonalnie). Tężejącą galaretkę wylać na sernik.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
    Pianka chałwowa:
    żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić. Kremówkę ubić, dodać pokruszoną chałwę rozpuszczoną żelatynę oraz startą czekoladę. Zmiksować i wyłożyć na galaretkę. Wierzch udekorować startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować