Sernik wiedeński

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

Przepis idealny, bardzo szybki w wykonaniu, zawsze opada i rewelacyjnie smakuje :-)

  • 30 min

Składniki:


  • 1 kg sera białego półtłustego
    8 jajek
    100 g stopionego masła
    1,5 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 budyń śmietankowy
    garść rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek najgorsze - mielenie sera. Należy to zrobić co najmniej dwa razy.
    Teraz już z górki :-)
    Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy na puszystą masę.
    Następnie dodajemy po łyżce sera, masło i budyń ( proszek ). Miksujemy do dokładnego połączenia.
    Wsypujemy rodzynki i mieszamy łyżką.
  • 2. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy na nią masę serową. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 70 minut.
    Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na trochę ciasto w piekarniku ale nie łudźmy się - i tak klapnie :-(
    No taka jego uroda.
    Ale smak... boski.
  • 3. Wierzch sernika posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować