Sernik potrójnie chałwowy

4.67 (3 ocen)

  • 2 godz.

Ten sernik jest idealny dla wielbicieli chałwy.Ja uwielbiam.Sernik chałwowy piekłam pierwszy raz,wyszedł niezwykle pyszny.Każda warstwa posiada w sobie chałwę.Spód jest pysznie chrupiący,ponieważ chałwa się w nim scukrzyła.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka cukru
    25 dag masła lub margaryny
    10 dag chałwy waniliowej
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowo-chałwowa:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    30 dag chałwy waniliowej
    2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    15 dag masła lub margaryny
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Piana z chałwą:
    4 białka
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    5 dag chałwy waniliowej
    2 budynie waniliowe ( bez cukru ,na pół litra mleka każdy )
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik potrójnie chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę,dodajemy chałwę i ucieramy,na koniec dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia.Dokładnie ucieramy.Następnie ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  • Masa serowa. 2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy żółtka,jajka,chałwę,proszek do pieczenia i budynie w proszku,dokładnie ucieramy.Na koniec dodajemy ser i mieszamy.
  • Pianka. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Następnie wsypujemy budynie i ubijamy.Na koniec chałwę ścieramy na tarce o dużych oczkach,mieszamy.
  • W blaszce. 4. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Następnie za pomocą łyżki wykładamy ciasto,równo rozsmarowujemy.
    Na ciasto wykładamy masę serową,a na masę serową wykładamy piankę chałwową.
  • Upieczony. 5. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni.
    Studzimy w blaszce (najlepiej przez całą noc ) w lodówce.
  • Gotowy sernik. 6. Wystudzony sernik wyjmujemy z blaszki kroimy.

Porady

Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować