to mój własny pomysł na zastosowanie cukinii w wersji na słodko : ) Wymyśliłam smaczny przepis na sernik z masą z cukinii, ciasto jest smaczne, bardzo ładne wizualnie i oryginalne – polecam!
Sernik na zimno z cukiniową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię dokładnie myjemy, następnie przecinamy na pół i wydrążamy z nich wnętrze. Cukinie (ja miałam w dwóch kolorach) ścieramy na wąskich oczkach, a następnie odmierzamy 4 szklanki startego warzywa (układamy luźno, nie dociskamy), a następnie przekładamy do garnka.
2.Cukinię nastawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenie, gotujemy ją na wolnym ogniu do czasu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana (około 5 minut). Następnie garnek ściągamy z ognia i do gorącej cukinii wsypujemy galaretki agrestowe – mieszamy energicznie do czasu aż galaretka całkiem się rozpuści. Ja dodatkowo dałam 1 łyżkę cukru, dlatego warto nieco dosłodzić wedle własnego uznania. Masę odstawiamy do wychłodzenia.
3.Blaszkę wykładamy okrągłymi biszkoptami. Kiedy masa cukiniowa zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopty i równomiernie rozprowadzamy łyżką. Śmietanę ubijamy na sztywno, a w osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone z dodatkiem cukru pudru. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietanę i całość miksujemy na wolnych obrotach, na samym końcu wolnym strumieniem wlewamy ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wody. Gotową masę serową układamy na stężałej masie z cukinii. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, kiedy wystygną wylewamy na masie mascarpone i wkładamy do lodówki. Po godzinie ciasto można już podawać.
Komentarze