Jest delikatny, kremowy i posiada tą wspaniałą, karmelową nutę. Śmietankowy posmak sprawia, że ciężko jest zrezygnować z dodatkowej porcji ciasta.
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
(Tortownica o średnicy 18 cm)
Spód:
100g herbatników z kakao (mogą być zwykłe lub mieszane, ale kakaowe nadają czekoladowego posmaku)
50g masła
Masa serowa:
450-500g twarogu mielonego na sernik (w zależności od wielkości opakowania)
200g śmietanki 30-36%
120g masy krówkowej (gotowej z puszki)
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; do smaku)
2 łyżeczki żelatyny (płaskie)
Wierzch:
ciastka (dowolne; mogą być herbatniki, biszkopty) do dekoracji
Sernik na zimno z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy.
Przygotować masę serową.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i pozostawić do ostygnięcia.
Ser wymieszać z masą krówkową.
Śmietankę ubić na sztywno (nie musi być idealnie ubita).
Pod koniec ubijania - powoli (małym strumieniem) wlać żelatynę.
Masę serową delikatnie połączyć z kremówką i w razie potrzeby - dosłodzić.
Całość umieścić na ciasteczkowym spodzie.
(Odłożyłam trochę do dekoracji szprycą.)
Na wierzchu ułożyć dowolne ciastka i udekorować wg uznania.
(Użyłam masy.)
Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
(Szybko zastyga.)
Komentarze