Sernik na zimno z masą krówkową

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest delikatny, kremowy i posiada tą wspaniałą, karmelową nutę. Śmietankowy posmak sprawia, że ciężko jest zrezygnować z dodatkowej porcji ciasta.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 18 cm)
    Spód:
    100g herbatników z kakao (mogą być zwykłe lub mieszane, ale kakaowe nadają czekoladowego posmaku)
    50g masła
    Masa serowa:
    450-500g twarogu mielonego na sernik (w zależności od wielkości opakowania)
    200g śmietanki 30-36%
    120g masy krówkowej (gotowej z puszki)
    1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; do smaku)
    2 łyżeczki żelatyny (płaskie)
    Wierzch:
    ciastka (dowolne; mogą być herbatniki, biszkopty) do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik na zimno z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód.
    Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy.
    Przygotować masę serową.
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i pozostawić do ostygnięcia.
    Ser wymieszać z masą krówkową.
    Śmietankę ubić na sztywno (nie musi być idealnie ubita).
    Pod koniec ubijania - powoli (małym strumieniem) wlać żelatynę.
    Masę serową delikatnie połączyć z kremówką i w razie potrzeby - dosłodzić.
    Całość umieścić na ciasteczkowym spodzie.
    (Odłożyłam trochę do dekoracji szprycą.)
    Na wierzchu ułożyć dowolne ciastka i udekorować wg uznania.
    (Użyłam masy.)
    Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
    (Szybko zastyga.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować