Sernik na zimno z chałwą

4.5 (162 ocen)

  • 20 min

Jestem mamą 6 miesięcznego synka, ale uwielbiam gotować i robić ciasta dla rodziny i znajomych. Ten sernik nie jest pracochłonny. Polecam - zwłaszcza smakoszom chałwy.

  • 20 min

Składniki:

  • 300 g chałwy
    3 jaja
    200 g masła
    1 szkl. mleka
    1 szkl. cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
    1 łyżeczka olejku waniliowego
    1 paczka biszkoptów
    galaretka
    wiśnie
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Ubić białka z cukrem pudrem. Chałwę zmiksować blenderem. Następnie osobno zmiksować masło z żółtkami oraz olejkiem waniliowym. Do tej masy dodać zmiksowaną chałwę, a także przestudzoną żelatynę. Na koniec dodać ubite białka z cukrem pudrem. Włożyć na 10 min. do lodówki. Następnie udekorować wiśniami i zalać galaretką. Zostawić w lodówce do stężenia.

Porady

Ciasto możemy udekorować dowolnymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować