Sernik na kakaowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao, dodać niezbyt twardą margarynę,ciepłą wodę, cukier waniliowy i żółtka. Składniki zagnieść. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i posypanej bułką tartą.
masa: Margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodawać po dwa żółtka, aż powstanie jednolita i puszysta masa. Ser ucierać dodając stopniowo masę maślano-jajeczną, przesianą mąkę, skórkę pomarańczową. Na koniec do utartej masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Wylać na ciasto.Piec w 200 stopniach przez 45min.
polewa: zagotować składniki i wylać na ostudzone ciasto
Porady
Zamiast skórki pomarańczy można dodać rodzynki. Ja posypuję gotowe ciasto płatkami migdałowymi, bo wtedy ładnie wygląda
Komentarze