Czekoladowy piernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Robiłam go pierwszy raz na próbę przed dniem mamy. Wyszedł przepyszny :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
    szklanka płynnego miodu
    2 jajka
    szklanka cukru
    2 czubate szklanki maki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    przyprawa do piernika
    marmolada o smaku różanym
    tabliczka mlecznej czekolady
    kolorowa posypka
    10 dag migdałów (obrane i posiekane)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, jajka i cukier miksujemy, dodajemy przyprawę. Gdy się połączą dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz startą gorzką czekoladę. Wyrabiamy ciasto robotem.Dodajemy migdały i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę.
    Pieczemy ok. 1 h w 160 stopniach. Jak piernik wystygnie kroimy go w pół i przekładamy marmoladą. Następnie rozpuszczamy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej, polewamy i sypiemy kolorowa posypkę.

Porady

Jako posypkę można też użyć czerwonych serduszek do ozdabiania ciast. Piernik dobry na każdą okazje, walentynki, urodziny swięta itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować