Sernik na cieście makowym z dżemem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe: Margarynę utrzeć z cukrem na puch, wbijając kolejno 2 żółtka i jedno całe jajko. Pod koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i makiem. Ciasto delikatnie połączyć z pianą z pozostałych białek. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Masa serowa: Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo ostudzone masło, następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej ubite na sztywno białka. Masę przełożyć na ciasto. Piec w 180 stopniach do zrumienienia sera. Po tym czasie gdy masa serowa się lekko stwardnieje, wierzch sernika posmarować dżemem i posypać kruszonką. Piec jeszcze ok. 20 – 30 minut. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
3.Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki połączyć i zagniatać tak długo, aż powstaną grudki ciasta.
Komentarze