Sernik na cieście makowym z dżemem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nie można się mu oprzeć!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto makowe:
    20 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    15 dag margaryny
    3/4 szkl maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 jaja

    Masa serowa:
    1 kg sera mielonego
    8 jajek
    1 szkl cukru
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200g masła

    Kruszonka:
    1 szkl mąki
    5 łyżek cukru trzcinowego
    płaska łyżeczka cynamonu
    2 - 3 łyżki płatków owsianych
    80 g margaryny
    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Przetwory

Sernik na cieście makowym z dżemem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: Margarynę utrzeć z cukrem na puch, wbijając kolejno 2 żółtka i jedno całe jajko. Pod koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i makiem. Ciasto delikatnie połączyć z pianą z pozostałych białek. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Masa serowa: Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo ostudzone masło, następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej ubite na sztywno białka. Masę przełożyć na ciasto. Piec w 180 stopniach do zrumienienia sera. Po tym czasie gdy masa serowa się lekko stwardnieje, wierzch sernika posmarować dżemem i posypać kruszonką. Piec jeszcze ok. 20 – 30 minut. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
  • 3. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki połączyć i zagniatać tak długo, aż powstaną grudki ciasta.

Porady

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować