Sernik gotowany z dżemem i kruszonką

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciekawie wyglądający gotowany sernik przekładany blatami z dżemem i kruszonką. Blaty dość szybko miękną od gorącej masy serowej. Można użyć tu dowolnego gęstego dżemu ale należy pamiętać że jego smak wpłynie na całość ciasta. Bardzo podzielne bo wysokie, ładnie prezentuje się na talerzyku. 

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto (porcja na 3 blaty):

    400 g mąki pszennej

    100 g miękkiego masła

    1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru

    100 g cukru

    2 duże jajka

    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    300 ml gęstego dżemu o dowolnym smaku

    kruszonka (do jednego blatu ciasta):

    60 g mąki pszennej

    35 g miękkiego masła

    1 czubata łyżka cukru

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    masa serowa:

    1 kg mielonego sera białego

    1 szklanka cukru

    3 jajka

    1 budyń waniliowy bez cukru

    2 czubate łyżki mąki pszennej

    50 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Sernik gotowany z dżemem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jogurt, cukier, proszek do pieczenia i jajka, zagniesc jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich wylepić na dno blaszki o wymiarach 25x35 cm, wyrównać małym wałeczkiem. Na wierzch rozsmarować po ok. 100 ml dżemu. Na jeden blat ciasta oprócz dżemu na wierzch posypać kruszonką. Piec w 180C ok. 25-30 minut. ciasto z kruszonką można piec kilka minnut dłużej - ok. 30-35 minut. Ostudzić.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać miękkie masło, zagnieść kruszonkę.
  • 3. Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, całe jajka, budyń w proszku, mąkę i masło, zmiksować na jednolitą masę. wylać na dużą, nieprzywierającą patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia ok. 1 minutę. Podzielić na dwie równe części.
  • 4. Jeszcze bardzo gorącą masą przekładać blaty ciasta, wierzchem będzie blat z dżemem i kruszonką. Całość lekko docisnąć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować