Sernik mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jeden z moich ulubionych serników.

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3/4 szklanki mąki
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżki masła
    1 żółtko
    2 łyżki gęstej śmietany
    1/4 łyżeczki otartej skorki z cytryny
    MASA SEROWA:
    50 dag tłustego twarogu
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    2 łyżki mąki
    1 łyżka mleka w proszku
    10 dag masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka skórki z cytryny
    150 g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z kratką 1. Przesiać mąkę na stolnicę, dołożyć kawałki masła, posiekać, dodać skórkę z cytryny, cukier puder, żółtko i śmietanę. Dokładnie wyrobić ciasto, zawinąć w folię, wstawić do lodówki aby ''odpoczęło''. 1/4 część ciasta zostawić, resztę rozwałkować, wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 28 X 35 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180* C. Upiec na jasnozłoty kolor. Ser 2 razy przepuścić przez maszynkę, utrzeć dokładnie z cukrem. W czasie ucierania dodawać jajka, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, po czym wlać stopione masło, wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać sparzone wrzątkiem i obtoczone w mące rodzynki. Wyłożyć masę serową na podpieczone ciasto. Z surowego ciasta (1/4 pozostawionej części) utoczyć wałeczki, ułożyć na masie serowej kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w 170-180* C.
  • Sernik z polewą czekoladową 2. Sernik dekorujemy np. polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować