SERNIK Z KRATKĄ - przepis mojej mamy

  • wyświetlono: 12993 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Smak tradycji, wspomnienie dzieciństwa i domu rodzinnego - sernik zrobiony z prawdziwego wiejskiego białego sera, jaj od kur z wolnej hodowli. Idealny nie tylko na święta.

Kasja1986
  • 190min

Składniki

Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
3-4 żółtka
1-2 łyżki śmietany kremówki

Składniki na masę serową:
1 kg tłustego wiejskiego sera białego
8 żółtek
8 białek
200 g miękkiego masła
250 g cukru pudru (w razie potrzeby mniej lub więcej, wszystko zależy od sera)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
szczypta soli
pokrojona w cienkie paski kandyzowana skórka pomarańczowa
rodzynki sułtańskie
laska wanilii
2-3 łyżki drobnej kaszki orkiszowej lub kaszy manny
żółtko do do posmarowania kratki

Sposób przygotowania przepisu:

SERNIK Z KRATKĄ - przepis mojej mamy

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia siekamy z zimnym masłem, dodajemy, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Z ciasta odkrawamy 1/3 i odkładamy z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy na cienki placek, wykładamy nim dużą tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 170-180°C przez ok 15 minut.
  • 2. Masa serowa:
    Twaróg blendujemy na gładką masę. Do twarogu dodajemy masło, 200 g cukru, ziarna wanilii, żółtka i jeszcze raz ubijamy blenderem. Ucieramy, aż składniki połączą się i otrzymamy puszystą masę. Do masy dodajemy budynie, kaszkę orkiszową i skórkę pomarańczową, rodzynki, energicznie mieszamy masę łyżką. Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania usztywniamy pozostałym cukrem. Pianę delikatnie mieszamy łyżką drewnianą z masą serową.
    Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko wałkujemy i radełkiem wykrawamy paski. Z pasków układamy na serniku kratkę, smarujemy ją rozmąconym żółtkiem.

    Pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem. Po półtorej godziny sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Porady

Sernik ma to do siebie, że opada dlatego radzę dać więcej masy serowej na środek, żeby sernik był równo wyrośnięty.

Po upieczeniu sernik można polukrować, polać czekoladą, lub obsypać cukrem pudrem, ja jednak jeśli chodzi o sernik jestem tradycjonalistką i podaję przepis podstawowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylasernikkruche ciastosernik_z_kratką

Komentarze

Podobne przepisy

Kremowy sernik z kratką

Dodane przez: ania-gotuje

Kremowy Sernik świąteczny z kratką

To mój popisowy przepis, jeśli...

Dodane przez: Agniechaa

Sernik wyśmienity mojej mamy

Nauczyła mnie piec go moja mama.

Makowiec z jabłkami

Dodane przez: weronka6

Świąteczny jabłkowy makowiec z galaretką...

Ciasto jest u nas na świątecznym...

Pączki

Dodane przez: 2milutka

Pączki wg mojej Mamy

Przepis który z pokolenia na pokolenie...

Metrowiec mojej mamy

Dodane przez: amaretto

Metrowiec mojej mamy

Przepis mam od mamy.

image-1cxwkaq

Dodane przez: Marica738

Murzynek mojej mamy

Zawsze zajadam się nim u mamy ma...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE