Sernik migdałowy na spodzie z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Sernik ma wyraźny aromat migdałowy, a dodatek płatków migdałów daje przyjemną chrupkość. Spód z białej czekolady i mąk bezglutenowych jest lekki i delikatny, porównywalny do cienkiego biszkoptu.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    750 g. twarogu sernikowego
    6 jajek - oddzielnie żółtka i białka
    1/2 szklanki śmietany 30%
    50 g. masła
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    1 opakowanie migdałowego cukru
    1 garść prażonych płatków migdałów
    sól

    Składniki na spód:
    70 g. białej czekolady
    60 g. masła
    1 jajko
    20 g. mąki ryżowej
    20 g. mąki z tapioki/ziemniaczanej

    Dekoracja:
    karmel
    płatki czekoladowe
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik migdałowy na spodzie z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. (1). Przygotowanie spodu:
    Czekoladę i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Mąki mieszamy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło oraz roztrzepane jajko. Wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą. Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy prze 15 minut w 180°C. Spód powinien mieć grubość ok. 0,5 cm.

    (2).Przygotowanie sernika:
    Twaróg, masło, żółtka, cukier trzcinowy i migdałowy, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną miksujemy na jednolitą masę.
    Białka ze szczyptą soli, ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnymi ruchami z góry na dół. Na koniec dodajemy uprażone płatki migdałów i ponownie bardzo delikatnie mieszamy. Ważne jest, aby składniki mieszać delikatnie, żeby napowietrzona piana z białek nie opadła, dzięki czemu sernik będzie puszysty i delikatny.
    Gotową masę wylewamy na wcześniej upieczony spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej* w 150°C przez 80-90 minut.
    Sernik studzimy powoli - pierwsze 5 minut w zamkniętym piekarniku, kolejne 10 minut w lekko uchylonym piekarniku (ja wkładam drewnianą łyżkę w drzwiczki), później uchylamy piekarnik na ok. 1/3 na ok. 15-20 minut, a na koniec wysuwamy delikatnie kratkę, na której stoi blaszka z sernikiem. Całkowicie wyjmujemy ciasto dopiero po ok. 30-40 minutach.
    Ostudzony sernik dekorujemy z wierzchu płatkami migdałów, karmelem i płatkami czekolady.

Porady

istotne, aby składniki były w temperaturze pokojowej; kąpiel wodna - wstawiamy na dół piekarnika blaszkę wypełnioną wodą, dzięki temu sernik nie pęka i nie jest suchy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować