Chrupiąca ciabatta z oliwkami, bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki umieszczamy w misce, mieszamy. Zalewamy oliwą i ciepłą wodą, następnie wyrabiamy mikserem (ok. 4 min.) lub ręcznie.
Przykrywamy miskę czystą ścierką i odstawiamy ciasto na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto delikatnie urośnie, o ok. 1/4 objętości.
Oliwki kroimy w plasterki, dodajemy je do ciasta, mieszamy dłonią.
Formujemy prostokątne bułeczki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem smarujemy ciabatty oliwą z oliwek.
Pieczemy ok. 20 minut – przez pierwsze 10 minut w 190°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C, a na 3-4 minuty przed końcem włączamy termoobieg, aby ciabatty przyrumieniły się.
Komentarze