Chrupiąca ciabatta z oliwkami, bezglutenowa

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Obłędnie chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku ciabatta z oliwkami w wersji bezglutenowej.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 5 bułek:

    160 g. mąki z tapioki
    60 g. mąki ryżowej
    60 g. mąki z cieciorki
    1 kopiasta łyżka mielonego lnu
    ok. 1 łyżeczka soli morskiej
    2 łyżeczki suszonych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania ciabatty
    200 ml. ciepłej wody
    8 czarnych oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciabatta Bułki Bezy

Chrupiąca ciabatta z oliwkami, bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki umieszczamy w misce, mieszamy. Zalewamy oliwą i ciepłą wodą, następnie wyrabiamy mikserem (ok. 4 min.) lub ręcznie.
    Przykrywamy miskę czystą ścierką i odstawiamy ciasto na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto delikatnie urośnie, o ok. 1/4 objętości.
    Oliwki kroimy w plasterki, dodajemy je do ciasta, mieszamy dłonią.
    Formujemy prostokątne bułeczki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przed pieczeniem smarujemy ciabatty oliwą z oliwek.
    Pieczemy ok. 20 minut – przez pierwsze 10 minut w 190°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C, a na 3-4 minuty przed końcem włączamy termoobieg, aby ciabatty przyrumieniły się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować