Ciasto z musem rabarbarowo-różanym (bez glutenu i mleka)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sezon na rabarbar uważam za oficjalnie otwarty! Na inaugurację sezonu rabarbarowego przygotowałam kruche ciasto z musem rabarbarowo-różanym pod kruszonką.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na mus:

    3 gałązki rabarbaru
    3 łyżki płatków dzikiej róży
    5 łyżek cukru trzcinowego
    1 łyżeczka mielonej lukrecji
    2 łyżki soku z cytryny
    Składniki na spód (forma kwadratowa 22,5 cm.):

    75 g. mąki kukurydzianej
    50 g. mąki ryżowej
    50 g. mąki ziemniaczanej
    50 g. ksylitolu lub cukru trzcinowego
    1 żółtko
    100 g. zimnego, pokrojonego masła
    szczypta soli
    Składniki na kruszonkę:

    80 g. mieszanki mąk (u mnie kukurydziana, ryżowa i ziemniaczana)
    40 g. cukru trzcinowego
    40 g. zimnego, pokrojonego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z musem rabarbarowo-różanym (bez glutenu i mleka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mus:
    Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na około 1 cm. kawałki. Cukier trzcinowy wkładamy do rondelka (najlepiej z grubym dnem) i rozgrzewamy, kiedy cukier rozpuści się, dodajemy pokrojony rabarbar, sok z cytryny i lukrecję. Rabarbar dusimy do momentu, aż zacznie się rozpadać. Pod koniec duszenia dodajemy płatki róży.
    2. Spód:
    Wszystkie składniki wkładamy do miski i szybko wyrabiamy dłonią lub mikserem. Formujemy kulę, którą zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na 30 minut w lodówce.
    Kruszonka:
    Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy przy użyciu końcówki do wyrabiania ciasta (w kształcie „A”). Kruszonka powinna mieć formę sypkich grudek. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce.
    3. Całość:
    Kruche ciasto przeznaczone na spód, wyjmujemy z lodówki, dzielimy na części i wykładamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ma być ścisły, grubości ok. 1 cm. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w 180°C prze ok. 20 minut.
    Na upieczony spód kładziemy mus rabarbarowo-różany, rozprowadzamy go równomiernie na całym spodzie.
    Wierzch ciasta posypujemy kruszonką.
    Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut, aż kruszonka delikatnie się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować