Sernik "Kubuś" - na zimno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kremowy, puszysty i delikatny sernik na zimno. Jak zwykle mój ulubiony sernik na zimno :) Dziś w wersji z pysznym kremem na bazie soku przecierowego.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    750ml soku przecierowego typu kubuś, gucio
    3 budynie waniliowe
    1kg sera śmietankowego
    500g serka homogenizowanego waniliowego
    150g cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
    50ml gorącej wody
    pełnoziarniste herbatniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik "kubuś" - na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia. Ser miksujemy z serkami homogenizowanymi, cukrem i ostudzoną żelatyną.




  • 2. Foremkę wykładamy herbatnikami, delikatnie wlewamy masę serową i wstawiamy foremkę na godzinę do lodówki.
  • 3. 500ml soku przecierowego podgrzewamy w rondelku, pozostałe 250ml mieszamy z 3 budyniami (proszkiem). Do gorącego soku wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy, intensywnie mieszamy. Gdy masa będzie gęsta, ściągamy rondelek z ognia. Studzimy mieszając co chwilę.
  • 4.
    Gęstą letnią masę wylewamy na sernik, wyrównujemy łopatką i wstawiamy szybko do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Na zdjęciach masa jest zrobiona z 2 budyni, ale nie zastygła idealnie, więc sugeruję jak w przepisie, użycie 3 opakowań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować