SERNIK KRÓLEWSKI

4.97 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik królewski należy do jednego z najlepszych serników. Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt.Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne.Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta.Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:

    500 g mąki pszennej
    1 jajko
    3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    1 łyżka smalcu
    200 g masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżki gorzkiego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę serową:

    1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony 3 krotnie) ja użyłam firmy President
    5 szt. jajek
    250 g masła
    1,5 szklanki cukru pudru ( 300 g ) lub drobnego cukru do wypieków
    opakowanie cukru wanilinowego
    pół opakowania 20 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
    bakalie wedle uznania ( ja nie dodałam )
Wystaw ocenę:

4.97 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki kruche ciasto 1. Przygotowałam składniki na ciasto.
  • składniki sernik 2. Przygotowałam składniki na masę serową.
  • mąka masło 3. Zacznijmy od ciasta.
    Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec.
  • kakao 4. Wsypałam cukier,kakao i proszek do pieczenia.
  • jajko 5. Wbiłam jajko i dodałam śmietanę.
  • kruche ciasto 6. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą.
    Teraz wystarczy je zagnieść.
    Podzieliłam ciasto na dwie części.
    Zawinęłam w folię i włożyłam je na 3 godziny do zamrażarki.
  • cukier masło 7. Teraz masa serowa.
    Do misy miksera włożyłam miękkie masło, wsypałam cukier puder i cukier wanilinowy.
    Sernik z tą ilością cukru jest nie za słodki.
    Jeśli wolicie słodszy, to możecie dosypać jeszcze z pół szklanki.
  • żółtka 8. Cały czas miksując, dodawałam po jednym żółtku.
  • twaróg 9. Następnie stopniowo dodawałam twaróg.
  • budyń 10. Po nim wsypałam połowę opakowania budyniu.
  • masa serowa 11. Dokładnie wszystko zmiksowałam.
  • piana 12. Białka ubiłam na sztywną pianę.
    Dodawałam stopniowo
  • piana masa serowa 13. i delikatnie mieszałam.
  • ciasto zamrożone 14. Blachę o wymiarach 23/34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Z zamrażalnika wyjęłam jedną połówkę ciasta.
  • starte ciasto 15. Starłam ją na tarce o grubych oczkach.
  • masa serowa 16. Na wiórki wylałam masę serową.
  • masa serowa 17. Równomiernie ją rozprowadziłam.
  • 18. Na jej wierzch ponownie starłam drugą część kruchego ciasta.
  • sernik upieczony 19. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
    Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni.
    Studziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • sernik królewski 20. Smacznego!
  • 21. Sernik może poleżeć w lodówce 4-5 dni i nic nie traci na smaku.

Porady

Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np. rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować