Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku ugniatamy z podanych składników ciasto. . Wyrobione ciasto dzielimy na pół, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.Ja , jeśli piekę sernik wieczorem to ciasto zagniatam rano a jeśli piekę rano zagniatam ciasto wieczorem poprzedniego dnia.
Wykonujemy masę serową. twaróg mielimy - ja zawsze mielę raz , a tego trzykrotnie mielonego nie kupuję bo sernik wychodzi inny w smaku. Żółtka ubijamy z cukrem i ciepłym masłem na delikatną masę. Następnie dodajemy stopniowo twaróg i mieszamy. Kiedy cały twaróg będzie wymieszany, dodajemy budyń i ekstrakt waniliowy a na koniec delikatnie ubitą pianę z białek .
Szykujemy dużą prostokątną blachę . Najpierw ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część ciasta , na to wylewamy masę serową a na nią ścieramy drugą część ciasta. Tak przygotowany produkt wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na mniej więcej godzinkę,
Komentarze