Sernik kajmakowy

0 (0 ocen)

Ser, kajmak i mascarpone to idealne składniki na serniki ........

Składniki:


  • 500 g serka śmietankowego w wiaderku ( użyłam Juliko )
    500 g serka mascarpone
    400 g masy krówkowej kajmakowej
    2 budynie śmietankowe ( po 35 g )
    4 łyżki brązowego cukru
    4 duże jajka
    okrągłe biszkopty ( tyle aby zakryły dno tortownicy )
    100 g polewy toffi w drażetkach
    1 łyżka słodkiej śmietanki 30 %
    50 g polewy białej w drażetkach

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić do miski, dodać cukier i chwilę mieszać za pomocą miksera. Następnie dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Potem dodać serek mascarpone i serek śmietankowy i mieszać aż nie będzie grudek. Na koniec dodać budyń i znowu wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać masę serową.
  • 2. Tortownicę z masą wstawić do większej blaszki a potem całość wstawić do formy z wyposażenia kuchenki ( tej wyższej ) i nalać do niej wodę. Tak przygotowane blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut a po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej kolejne 30 minut.
  • 3. Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na kilka godzin ( mój mógłby swobodnie jeszcze godzinkę się chłodzić ). W kąpieli wodnej roztopić polewę toffi i dokładnie połączyć ze śmietanką. Polewą polać górę sernika a na koniec ułożyć białe drażetki polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować