Ser, kajmak i mascarpone to idealne składniki na serniki ........
Składniki:
500 g serka śmietankowego w wiaderku ( użyłam Juliko )
500 g serka mascarpone
400 g masy krówkowej kajmakowej
2 budynie śmietankowe ( po 35 g )
4 łyżki brązowego cukru
4 duże jajka
okrągłe biszkopty ( tyle aby zakryły dno tortownicy )
100 g polewy toffi w drażetkach
1 łyżka słodkiej śmietanki 30 %
50 g polewy białej w drażetkach
Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić do miski, dodać cukier i chwilę mieszać za pomocą miksera. Następnie dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Potem dodać serek mascarpone i serek śmietankowy i mieszać aż nie będzie grudek. Na koniec dodać budyń i znowu wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać masę serową.
2.Tortownicę z masą wstawić do większej blaszki a potem całość wstawić do formy z wyposażenia kuchenki ( tej wyższej ) i nalać do niej wodę. Tak przygotowane blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut a po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej kolejne 30 minut.
3.Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na kilka godzin ( mój mógłby swobodnie jeszcze godzinkę się chłodzić ). W kąpieli wodnej roztopić polewę toffi i dokładnie połączyć ze śmietanką. Polewą polać górę sernika a na koniec ułożyć białe drażetki polewy.
Komentarze