Ciasto:
350 g mąki
85 g cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
165 g margaryny
¼ szklanka mleka
Szczypta soli
Masa serowa:
750 g sera białego półtłustego
100 g cukru
3 jajka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
10 g mąki pszennej
85 g margaryny
Sok z ½ cytryny
1 duży słoik wiśni
Beza:
3 białka
100 g cukru
Sok z ½ cytryny
1.Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i cukier z wanilia oraz proszek do pieczenia i sól. Wymieszać
2.Margarynę pokroić w kostkę i dodać do sypkich składników. Zacząć wyrabiać ciasto dodając żółtka i mleko. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5. Mniejszą porcję włożyć do zamrażalnika a większą do lodówki i schłodzić około godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,8-1 cm i wyłożyć dno blachy ( wcześniej wyłożyć ją papierem).
3.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumieniania. Wyjąć, ostudzić
4.Masa serowa:
Na całą noc przełożyć na sito wiśnie i dokładnie je odsączyć. Ser zmielić dwukrotnie. Margarynę roztopić i ostudzić.
5.Do miski wbić jajka i utrzeć je z cukrem na jasną masę.
6.Następnie po łyżce dodawać zmielony ser.
7.Następnie dodać roztopioną margarynę i wymieszane mąki. Wymieszać dokładnie mikserem. Na koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać
8.Masę serową wylać na podpieczony spód. Na ser wyłożyć ¾ wiśni.
9.Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać.
Bezę wyłożyć na ser z wiśniami. Posypać resztą wiśni.
10.Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Piec w 180 st około 55-60 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia można nakryć folia aluminiową aby góra zbyt mocno się nie przypiekła. Wyjać, ostudzić i wstawić do lodówki.
Smacznego!
Komentarze