Sernik cherry

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pysznie i słodko:)

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki
    85 g cukru pudru
    1 łyżka cukru z wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    165 g margaryny
    ¼ szklanka mleka
    Szczypta soli
    Masa serowa:
    750 g sera białego półtłustego
    100 g cukru
    3 jajka
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 g mąki pszennej
    85 g margaryny
    Sok z ½ cytryny
    1 duży słoik wiśni
    Beza:
    3 białka
    100 g cukru
    Sok z ½ cytryny

    Forma 23,5*23,5
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik cherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0e9m5cb 1. Ciasto:
    Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i cukier z wanilia oraz proszek do pieczenia i sól. Wymieszać
  • image-07jiqaq 2. Margarynę pokroić w kostkę i dodać do sypkich składników. Zacząć wyrabiać ciasto dodając żółtka i mleko. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5. Mniejszą porcję włożyć do zamrażalnika a większą do lodówki i schłodzić około godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,8-1 cm i wyłożyć dno blachy ( wcześniej wyłożyć ją papierem).
  • image-1frn432 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumieniania. Wyjąć, ostudzić
  • image-17nfnj5 4. Masa serowa:
    Na całą noc przełożyć na sito wiśnie i dokładnie je odsączyć. Ser zmielić dwukrotnie. Margarynę roztopić i ostudzić.
  • image-27wog34 5. Do miski wbić jajka i utrzeć je z cukrem na jasną masę.
  • image-0dqaym6 6. Następnie po łyżce dodawać zmielony ser.
  • image-1b91man 7. Następnie dodać roztopioną margarynę i wymieszane mąki. Wymieszać dokładnie mikserem. Na koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać
  • image-21yjdhd 8. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na ser wyłożyć ¾ wiśni.
  • image-05nnm5d 9. Beza:
    Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać.
    Bezę wyłożyć na ser z wiśniami. Posypać resztą wiśni.
  • image-0p27og5 10. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Piec w 180 st około 55-60 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia można nakryć folia aluminiową aby góra zbyt mocno się nie przypiekła. Wyjać, ostudzić i wstawić do lodówki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować