Sernik chałwowy z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Jeśli lubicie prawdziwy smak sernika, a nie cukru, to ten sernik będzie świetnym pomysłem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • składniki na spód:
    • 2 szklanki musli z suszonymi owocami
    • 150g margaryny lub masła
    składniki na masę serową:
    • 1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego
    • 350g masła orzechowego z wiórkami kokosowymi (lub dodatkowe pół szklanki zmielonych w młynku wiórków)
    • 150g chałwy waniliowej
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka śmietany 18%
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego (lub dwie płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
    składniki na polewę:
    • 3 łyżki śmietany
    • 3 łyżki margaryny
    • 80g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik chałwowy z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Musli mielimy w młynku do kawy lub za pomocą blendera. Łączymy z roztopioną, lecz nie gorącą margaryną. Umieszczamy w formie, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy dłonią.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem, aż do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy śmietanę, budyń, masło orzechowe oraz drobno pokruszoną chałwę i ponownie miksujemy.
  • 3. Na końcu mieszamy wszystko z serem i wykładamy na przygotowany spód. Pieczemy w nagrzanym do 150ºC piekarniku przez ok. 40 minut.
  • 4. Wszystkie składniki na polewę łączymy ze sobą, umieszczamy na gazie i mieszamy do momentu, aż się roztopią. Gorącą polewą smarujemy upieczone ciasto.
  • 5. Po wystygnięciu zamykamy do szczelnego pojemnika i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować