Sernik chałwowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonać masę chałwową. Pestki słonecznika zmielić w młynku do kawy lub blenderze, dodać miód i dokładnie wymieszać (można ugniatać ręką jak ciasto). Dodać syrop klonowy w takiej ilości aby masa była elastyczna (można użyć więcej miodu, nie dodając wówczas syropu klonowego).
2.Ze składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
3.Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć mikserem z masą chałwową i cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń.
4.Dno tortownicy (śr. 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz). Dno wykleić kruchym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
5.W tym czasie przygotować masę śmietankowo-chałwową. Umieścić pozostałą część masy chałwowej w rondelku, dodać śmietankę i cukier waniliowy, dokładnie mieszać, podgrzewając do uzyskania jednolitej masy.
6.Jabłko umyć, obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
7.Ciasto wyjąć z piekarnika i na podpieczonym spodzie rozsmarować pół masy śmietankowo-chałwowej i rozłożyć kawałki jabłek. Masę serową wyłożyć na jabłka.
8.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
9.Na górze sernika rozsmarować pozostałą masę śmietankowo-chałwową podgrzaną i dokładnie wymieszaną z masłem.
10.Wstawić do lodówki na parę godzin lub na całą noc.
Komentarze