SERNICZEK W KROPECZKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

moja improwizacja, wilgotny, pyszniutki i taki nie spotykany

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 75 dag sera białego tłustego, u mnie w rożku z Piątnicy
    120 gram masła miękkiego
    3 jajka
    1 budyń waniliowy bez cukru 40 gram
    6-8 łyżek cukru pudru, do smaku
    4 czubate łyżki Mascarpone
    3 łyżki gotowej masy makowej Bakalland
    50 gram skórki kandyzowanej pomarańczowej
    100 gram rodzynek, namoczyć w likierze kokosowym, potem osączyć
    Szczypta soli do białek
    Tortownica o srednicy 24 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Serniczek w kropeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
    Ser zemleć 1 raz i włożyć do miski, dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników.
    Miksując tylko do połączenia składników dodawać kolejno masło, cukier puder, masę makową, budyń w proszku, rodzynki, skórkę pomarańczową.
    Na końcu wmieszać łyżką białka ubite ze szczyptą soli.
    Przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę.Obok postawić pojemniczek z wodą.
    Gdy wierzch się zrumieni wyłączyć górną grzałkę.
    Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 10 minut.
    Zimny sernik warto polać polewą czekoladową, ja nie zdążyłam, bo miałam gosci i jeszcze letni zniknął ze stołu.
    Sernik bardzo minimalnie opadł ale równiutko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować