moja improwizacja, wilgotny, pyszniutki i taki nie spotykany
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
75 dag sera białego tłustego, u mnie w rożku z Piątnicy
120 gram masła miękkiego
3 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru 40 gram
6-8 łyżek cukru pudru, do smaku
4 czubate łyżki Mascarpone
3 łyżki gotowej masy makowej Bakalland
50 gram skórki kandyzowanej pomarańczowej
100 gram rodzynek, namoczyć w likierze kokosowym, potem osączyć
Szczypta soli do białek
Tortownica o srednicy 24 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą
Serniczek w kropeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Ser zemleć 1 raz i włożyć do miski, dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników.
Miksując tylko do połączenia składników dodawać kolejno masło, cukier puder, masę makową, budyń w proszku, rodzynki, skórkę pomarańczową.
Na końcu wmieszać łyżką białka ubite ze szczyptą soli.
Przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę.Obok postawić pojemniczek z wodą.
Gdy wierzch się zrumieni wyłączyć górną grzałkę.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 10 minut.
Zimny sernik warto polać polewą czekoladową, ja nie zdążyłam, bo miałam gosci i jeszcze letni zniknął ze stołu.
Sernik bardzo minimalnie opadł ale równiutko.
Komentarze