serniczek

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszny, wilgotny sernik z bakaliami na herbatnikowym spodzie.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kilogram sera z wiaderka
    1/2 szklanki cukru
    60 gram rozpuszczonego masła
    6 jaj
    2 białka
    2 budynie waniliowe
    pół puszki masy krówkowej
    garść płatków migdałowych
    kilka kropel olejku waniliowego
    garść żurawiny suszonej i skórki pomarańczowej kandyzowanej
    dwa opakowania herbatników regionalnych
    kawałek masła i garść bułki tartej do posypania boków tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Herbaty

Serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce sera, budynie a na końcu rozpuszczone masło. Białka ubijamy na sztywną pianę. Razem z żurawiną i skórką pomarańczową dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i bułką tartą. Na dnie tortownicy układamy herbatniki, wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Na spodzie kuchenki ustawiłam naczynie żaroodporne z wodą, dzięki czemu sernik będzie po upieczeniu wilgotny. Pieczemy przez godzinę. Po tym czasie studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy sernik ostygnie wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy uprażonymi wcześniej na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Porady

Przepis pochodzi z bloga Małe co nieco z Rudej kuchni. Szukajcie na facebooku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Herbatniki Masa krówkowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować