1.Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce sera, budynie a na końcu rozpuszczone masło. Białka ubijamy na sztywną pianę. Razem z żurawiną i skórką pomarańczową dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i bułką tartą. Na dnie tortownicy układamy herbatniki, wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Na spodzie kuchenki ustawiłam naczynie żaroodporne z wodą, dzięki czemu sernik będzie po upieczeniu wilgotny. Pieczemy przez godzinę. Po tym czasie studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy sernik ostygnie wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy uprażonymi wcześniej na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Porady
Przepis pochodzi z bloga Małe co nieco z Rudej kuchni. Szukajcie na facebooku.
Komentarze