„Serduchowy” torcik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką. Pieczenie ciast daje mi wiele radości. Torcik jest prosty, w sam raz na zbliżające się walentynki.

Składniki:

  • I. Biszkopt ciemny: 8 jajek
    ● 30 dag cukru
    ● 8 łyżek zimnej wody
    ● 25 dag mąki pszennej
    ● 2 łyżki kakao
    ● 1,5 dag proszku do piecz.
    II. Biszkopt kokosowy:
    ● 5 białek
    ● 15 dag cukru
    ● 20 dag wiórków kokosowych
    ● 1,5 łyżeczki mąki ziemn.
    ● 0,5 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
    III. Biszkopt orzechowy:
    ● 5 białek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 25 dag zmielonych orzechów
    ● 2 łyżki bułki tartej
    ● łyżka miodu.
    Masa: 2 kostki masła
    ● 2 szkl. mleka
    ● 5 żółtek
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 3 łyżki mąki ziemn.
    ● op. cukru wanil.
    Oraz: tortownica serce lub okrągła
    ● kilka pokrojonych brzoskwiń z puszki
    ● garść rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

„serduchowy” torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I. Żółtka z połową cukru
    ucieramy, wlewamy wodę,
    mieszamy. Białka z pozostałym
    cukrem ubijamy na sztywno, dodajemy
    do żółtek. Wsypujemy
    mąkę, proszek i kakao, delikatnie
    mieszamy. Pieczemy ok.
    30 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Ciasto II: białka ubijamy z cukrem,
    mieszamy z wiórkami, mąką
    i śmietaną. Ciasto III: ubijamy
    białka z cukrem, mieszamy
    z orzechami, bułką tartą i miodem.
    Oba ciasta pieczemy jak I.
  • 3. Mleko zagotowujemy z cukrami,
    mieszamy z resztą składników.
    Zimne ucieramy z masłem,
    ew. wlewamy 1/2 kieliszka spirytusu.
    Do 1/2 masy dodajemy
    pokrojone brzoskwinie i rodzynki.
    Masami przekładamy zimne
    biszkopty (z okrągłych wykrawamy
    serca). Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Notka redakcyjna

PPK_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować