Sękacz jest to ciasto biszkoptowe pieczone w specyficzny sposób, co nadaje mu naprawdę wyjątkowy smak. W połączeniu z gorzką czekoladą smakuje niebiańsko.
60 min
Składniki:
6 jajek
200 g miękkiego masła
szczypta soli
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
100 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
czekolada gorzka z pomarańczą
1 łyżka mleka
1 łyżka masła
kolorowe kuleczki do posypania lub orzechy
Sękacz z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem i aromatem waniliowym, następnie dodawać po 1 żółtku. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną do jednej miski i dodawać do masy po 1 łyżce. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i stopniowo dodawać cukier. Ubite białka dodać do masy i delikatnie wymieszać.
2.Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć 3 łyżki ciasta, dokładnie rozsmarować i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220* na 5 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć kolejne 3 łyżki ciasta, zapiec 5 minut. Postępować tak dopóki nie skończy nam się masa. Ostatnią warstwę podpiec ok 8 minut, aby się ładnie zarumieniła.
3.Gotowe ciasto pokroić na 8 trójkątów i zostawić do ostygnięcia. Czekoladę z masłem i mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. Dekorować kawałki ciasta wg uznania. Smacznego :)
Komentarze