Sękacz z czekoladą

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Sękacz jest to ciasto biszkoptowe pieczone w specyficzny sposób, co nadaje mu naprawdę wyjątkowy smak. W połączeniu z gorzką czekoladą smakuje niebiańsko.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    200 g miękkiego masła
    szczypta soli
    50 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    100 g cukru
    100 g cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    czekolada gorzka z pomarańczą
    1 łyżka mleka
    1 łyżka masła
    kolorowe kuleczki do posypania lub orzechy
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Sękacz z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem i aromatem waniliowym, następnie dodawać po 1 żółtku. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną do jednej miski i dodawać do masy po 1 łyżce. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i stopniowo dodawać cukier. Ubite białka dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  • 2. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć 3 łyżki ciasta, dokładnie rozsmarować i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220* na 5 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć kolejne 3 łyżki ciasta, zapiec 5 minut. Postępować tak dopóki nie skończy nam się masa. Ostatnią warstwę podpiec ok 8 minut, aby się ładnie zarumieniła.
  • 3. Gotowe ciasto pokroić na 8 trójkątów i zostawić do ostygnięcia. Czekoladę z masłem i mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. Dekorować kawałki ciasta wg uznania. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować