Schabowe niespodzianki

4.5 (192 ocen)

pycha ..........idealne na specjalne okazje

Składniki:

  • 400 g schabu bez kości ( z tłuszczykiem )
    1/2 średniej cukinii
    1/2 czerwonej papryki
    1 mała cebula
    2 duże pieczarki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    przyprawa ognisty smok do smaku
    3 jajka
    sól
    pieprz
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowe niespodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć i pokroić na 3 kotlety.
    Każdy rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
  • 2. Cukinię, pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę i wrzucić wszystkie składniki na patelnię.
    Smażyć aż składniki puszczą sok.
    Doprawić do smaku i zostawić do wystygnięcia.
    Zimny farsz podzielić na trzy części.
  • 3. Kotlety rozłożyć, na połową każdego nałożyć po porcji farszu, nałożyć drugą część schabu na farsz, lekko docisnąć.
    Jajka rozbełtać dodając sól i pieprz, bułkę tartą wysypać na spory talerz lub miskę.
    Każdy pakunek schabowy obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku aby całość była pokryta jajkiem i na koniec ponownie opanierować w bułce tartej.
  • 4. Na drugiej patelni rozgrzać taką ilość oleju aby kotlety były zakryte prawie do połowy.
    Przygotowane kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron.
    Podawać z dowolnymi dodatkami: np. ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować