Schab w soczewicy

0 (0 ocen)

Potrwa 3 w 1, czyli sycąca, zdrowa i rozgrzewająca.

Składniki:

  • - Schab wieprzowy 400 gram
    - Papryka żółta 1 szt. (mała)
    - Cebula 2 szt.
    - Marchewka 2 szt.
    - Ziemniaki 4 szt.
    - Piwo 100 ml.
    - Soczewica 200 gram
    - Przecier pomidorowy 2 łyżki
    - Liść laurowy 1 szt.
    - Papryka słodka mielona
    - Sól
    - Pieprz czarny mielony
    - Oliwa z oliwek 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy je do miski. Wsypujemy do niego szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej i rozkruszony liść laurowy. Wlewamy do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy ją na godzinę do lodówki.
  • 2. Gdy mięso znajduje się w lodówce, kroimy cebule i marchewki w cienkie półplasterki, paprykę w paski, a ziemniaki w kostkę. Po wyjęciu mięsa z lodówki smażymy je na rumiano, zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone cebule, marchewki i ziemniaki. Podlewamy to piwem i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy do tego soczewicę i pokrojoną paprykę oraz wlewamy do tego 3 szklanki wody i dodajemy przecier pomidorowy. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. W razie potrzeby doprawiamy potrawę solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować