Sernik pomarańczowy

0 (0 ocen)

Puszysty i lekki sernik z pomarańczowym posmakiem. Sprawdzi się na każdą okazję!

Składniki:

  • - Twaróg mielony 1 kg
    - Cukier puder ¾ szklanki
    - Jajka 5 szt.
    - Budyń waniliowy 1 opakowanie
    - Skórka otarta z 3 pomarańczy
    - Sok z pomarańczy 4 łyżki
    - Śmietana kwaśna ½ szklanki
    - Herbatniki 20 dag
    - Margaryna 20 dag

Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki mielimy lub kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Margarynę rozpuszczamy, gdy lekko przestygnie, dosypujemy do niej herbatniki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Blachę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatnikami. (Zamiast pokruszonych herbatników z margaryną można ułożyć je w całości na blaszce)
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek. Cukier puder i żółtka ucieramy na jednolitą masę. Dosypujemy do tego budyń oraz dodajemy śmietanę wymieszaną z sokiem z pomarańczy, całość miksujemy. Do powstałej masy dodajemy twaróg oraz skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dokładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na blachę wyłożoną herbatnikami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy