Kiedy zobaczyłem w sklepie ładny schab z kością, na której dodatkowo uśmiechała się polędwiczka wiedziałem, że muszę pokombinować. Schab z przepisu jest soczysty, a warzywa pełne smaku.
30 min
Składniki:
Schab z kością (z polędwiczką) ok 1,5kg
Marchew 700g
Pieczarki 400g
Brokuł 1 sztuka
Ziemniaki 800g
7 ząbków czosnku
Kostka rosołowa
Przyprawy:
Do kurczaka po węgiersku,
czosnek staropolski, zioła prowansalskie,
sól,
2 łyżki oliwy z oliwek,
papryka słodka.
Przyda nam się rękaw do pieczenia.
Schab na kości z polędwiczką w bukiecie warzyw. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Schab natrzeć solą i ziołami prowansalskimi, oraz ponadziewać czosnkiem (3 ząbki). Marchew obrać i pokroić w plastry. Pieczarki umyć i pokroić na połówki. Brokuł umyć, rozdrobnić i posolić. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i posypać przyprawą do kurczaka po węgiersku, czosnkiem staropolskim i papryką słodką. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Do rękawa włożyć ok. 1/2 całej marchewki, a na niej "posadzić" schab i oblać go dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Następnie włożyć do rękawa resztę warzyw dokładnie przykrywając polędwiczkę.
2.Całość zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową i dodać 4 niepokrojone ząbki czosnku. Całość "zamykamy" w rękawie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza i włączonym termoobiegu. Czas pieczenia w zależności od grubości mięsa 1-1,15h.
Komentarze