Sałatka z żółtej fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie ( około 15 minut).Plastry boczku pokroić na 2 cm paski,( 2 minuty z każdej strony).Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, zblanszować ( w wodzie, w której gotujemy fasolkę szparagową).Sczypiorek umyć, posiekać.Szalotkę pokroić w cienkie paski,przesmażyć na oliwie, na której smażył się boczek.
2.Na talerzu rozłożyć fasolkę,pieczarki,paprykę,boczek,szalotkę.Posypać grzankami,szczypiorkiem,ziarnami sezamu.Ewentualnie lekko posolić, uwzględniając fakt, że boczek jest słony.
Komentarze