Sałatka z żółtej fasolki szparagowej

4.5 (172 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna sałatka, bardzo pożywna. Jej smak wzbogacają :plastry smażonego boczku, czosnkowe grzanki oraz pieczarki.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - fasola szparagowa żółta: 300 gramów
    - boczek parzony (plastry): 3 plastry
    - pieczarki (świeże,białe): 10 sztuk
    - papryka czerwona (świeża): 1 sztuka
    - szalotka: 1 sztuka
    - szczypior posiekany: 2 łyżki
    - grzanki czosnkowe - kostka: 1 opakowanie
    - sól: 2 szczypty
    - oliwa: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z żółtej fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie ( około 15 minut).Plastry boczku pokroić na 2 cm paski,( 2 minuty z każdej strony).Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, zblanszować ( w wodzie, w której gotujemy fasolkę szparagową).Sczypiorek umyć, posiekać.Szalotkę pokroić w cienkie paski,przesmażyć na oliwie, na której smażył się boczek.
  • sałatka z fasolki 2. Na talerzu rozłożyć fasolkę,pieczarki,paprykę,boczek,szalotkę.Posypać grzankami,szczypiorkiem,ziarnami sezamu.Ewentualnie lekko posolić, uwzględniając fakt, że boczek jest słony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sałata Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować