Sałatka jesienna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sałatka z buraczków, dyni, fasoli oraz korniszonów - składników szczególnie łatwo dostępnych jesienią i zimą. Jest naprawdę smaczna i prosta w wykonaniu. Uzupełni obiad o słuszną porcję warzyw - u mnie obowiązkowo. Polecam!

Składniki:

  • 450 g buraków czerwonych (3 średnie sztuki)
    350 g miąższu dyni
    100 g suchej fasoli
    1 słoik korniszonów (słoik - poj. 0,5 L)
    3 ząbki czosnku
    po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
    1 - 2 łyżki soku z cytryny lub octu
    3 łyżki oliwy
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    do smaku - sól, cukier, pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka jesienna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka 4-składnikowa 1. Dynię pokroić w kostkę. Opiec (ok. 5 min) na suchej patelni, na silnym ogniu, mieszając. Wystudzić.
    Buraki obrać, ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Następnie pokroić w kostkę.
    Fasolę zalać wodą, odłożyć na kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić.
  • Sałatka 4-składnikowa 2. Dynię, buraki i fasolę przełożyć do miski. Dodać pokrojone w plastry lub półplastry ogórki oraz posiekany czosnek i zieleninę. Wsypać pieprz ziołowy, wlać sok z cytryny/ocet i oliwę.
  • Sałatka 4-składnikowa 3. Całość wymieszać, doprawić do smaku. Sałatkę odłożyć w chłodne miejsce, by składniki się przegryzły.

Porady

Fasolę suchą można zastąpić konserwową - z puszki o standardowej gramaturze (po osączeniu ok. 250g).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować