Sałatka pełna zdrowych, sezonowych składników, przyjemnie aromatyczna i w ciekawym zestawieniu warzywnym. Receptura warta spróbowania – w sam raz na lekki obiad lub kolację.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g niedużych, oskrobanych i ugotowanych młodych ziemniaków
200 g korniszonów
150 g świeżego zielonego groszku łuskanego
1 duża biała cebula (150 g)
1 mała sałata rzymska lub lodowa (100 g)
4 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
4 suszone jagody jałowca
2 łyżki prażonych ziaren białego sezamu
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sałatka z młodych ziemniaków i smażonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obraną i posiekaną cebulę, wsypać groszek, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Smażyć 5 – 7 min, mieszając. Następnie dodać całe ziemniaki i podgrzewać jeszcze ok. 5 min. Wystudzić.
Do smażonych składników dodać pokrojone w plastry korniszony, posiekane zioła oraz wlać sok z cytryny - wymieszać.
2.Dołożyć poszarpaną na małe kawałki sałatę i sezam – ponownie wymieszać. Całość dokładnie wymieszać, a na końcu doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze