SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

4.5 (171 ocen)

  • 40 min

Idealne na przekąskę

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    100 g miękkiej margaryny KASIA
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    1 jajko
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
    500g szpinaku
    150g sera feta
    2 ząbki czosnku
    1 białko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Sakiewki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać mikserem w misce,
    przełożyć na stół i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.
  • 2. Umyty szpinak pozbawić łodyg, posiekać i przesmażyć na łyżce KASI.
    Gdy woda odparuje wymieszać z serem feta, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
    Wyciąć kółka obręczą o średnicy 8cm.
    Na krążkach ciasta ułożyć po łyżce farszu i sklejać trzema palcami w sakiewki.
  • SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 4. Gotowe sakiewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
    posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 stopni około 20minut.

Porady

Do sakiewek możemy zrobić inne nadzienie wg naszego upodobania np. grzybowy czy pieczarkowy,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować