Pyszne na ciepło i na zimno,można je podać do obiadu zamiast ziemniaków,albo jako samodzielne danie na przykład z sosem koperkowym,będą też świetną przekąską między posiłkami.
40 min
Składniki:
300 g ryżu
4 łyżki masła
100 g parmezanu
150 g szpinaku
200 g sera feta
3 jajka
ząbek czosnku
sól
pieprz
olej
bułka tarta
Ryżowe kule ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzej olej,włóż szpinak,dopraw solą i pieprzem,dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 10 minut.
Ser feta pokrój w kostkę.
2.Ryż ugotuj,połącz z masłem,jednym jajkiem i startym parmezanem,wymieszaj.
Łyżkę ryżu układaj na dłoni,spłaszcz,nałóż szpinak i kostkę fety,
Formuj kulki,obtaczaj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Smaż w głębokim oleju.
Komentarze