Wspólne lepienie z dorosłymi dziećmi to sama radość! Idealne na rodzinne imprezy!
1 godz. 30 min
Składniki:
mąka pszenna, drożdże, margaryna, mleko, dwa jajka, szpinak, ser sałatkowy lub feta (jako dodatek do szpinaku), zioła suszone i świeże (na przykład bazylia), czosnek, sól, oliwa
Sakiewki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać odrobinę mąki, poczekać, aż zaczną wyrastać. Rozpuścić pół kostki margaryny, niech stygnie. W tym czasie przygotować farsz: szpinak dusić na odrobinie oliwy z dodatkiem ziół, czosnku i soli według własnego smaku. Na koniec dodać ser, też według własnego uznania, zmiksować, ale nie robić jednolitej masy. Odstawić, niech lekko wystygnie. Drożdże już powinny zacząć rosnąć, więc zacząć wyrabiać ciasto według standardowych przepisów: do mąki dodawać zaczyn, rozpuszczoną margarynę, jajka, doprawić solą i suszonymi ziołami, wyrabiać do uzyskania jednolitej masy, żeby odchodziło od ręki. Odczekać, aż znowu zacznie zwiększać objętość. Po czym rozdzielić na dwie lub trzy części ( mniejsze lepiej wałkować) i kolejno rozwałkować. Placek ciąć w kwadraty, na każdą część nałożyć farsz i zaklejać zbierając przeciwległe rogi i lekko zaklejać. Układać na pergaminie, na blasze luźno, bo będę wyrastały. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec około 20- 25 minut.
Komentarze