Kruche sakiewki ze szpinakiem i fetą

4.49 (160 ocen)

Doskonałe jako przystawka lub na domowe imprezy :)

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    100 g miękkiej margaryny KASIA,
    1,5 szklanki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 żółtko,
    1 jajko,
    szczypta soli

    Farsz:
    500g szpinaku,
    150g sera feta,
    3 ząbki czosnku,
    pieprz,
    1 białko do posmarowania,
    kilka łyżeczek sezamu
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Przystawki

Kruche sakiewki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy mikserem w misce, przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki.
    Szpinak przesmażamy na łyżce KASI. Gdy woda odparuje mieszamy z serem feta, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów. Wycinamy kółka o średnicy 8 cm. Na krążkach ciasta układamy po łyżce farszu i sklejamy trzema palcami w sakiewki, albo np. pierogi. Gotowe sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować