Ryż z kurczakiem i warzywami

4.97 (206 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Szybkie i smaczne! Idealne dla zapracowanych osób! Już same zapachy, które unoszą się podczas gotowania, wspaniale pobudzają apetyt.

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    ● 1 pojedynczy filet z kurczaka
    ● 150 g ryżu
    ● ok. 150 g mieszanki meksykańskiej lub innej warzywnej
    ● przyprawy: czerwona papryka w proszku słodka i ostra, czosnek w proszku, curry, sól, pieprz
    ● płaska łyżka masła lub margaryny
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.97 (206 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż z kurczakiem i warzywami 1. Ryż gotujemy według przepisu
    na opakowaniu. Filet myjemy i kroimy w drobną kostkę, posypujemy
    papryką słodką, odrobiną
    papryki ostrej, czosnkiem
    oraz delikatnie oprószamy solą
    i pieprzem. Mieszając, smażymy
    na dużej patelni na rozgrzanym
    oleju ze wszystkich stron
    (patelni nie przykrywamy), aż
    mięso będzie miękkie.
  • 2. Dodajemy zamrożone warzywa,
    przykrywamy i dusimy
    na małym ogniu, aż zmiękną.
    Na koniec dodajemy ryż. Mieszamy
    i doprawiamy curry, by
    ryż zmienił barwę na jasnożółtą,
    oraz łyżkę masła.
  • 3. Przykrywamy i dusimy potrawę
    jeszcze ok. 2 minut.
    Przed podaniem jeszcze raz
    mieszamy.

Porady

● Nie należy przesadzać z ilością curry – wystarczy szczypta. Jeśli dodamy jej zbyt dużo, danie może być gorzkie. ● W trakcie duszenia ryżu z mięsem i warzywami można podlać danie odrobiną bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować