Ryba po grecku

4.5 (147 ocen)

  • 15 min

Zawsze znika z talerza prędzej niż sie ją robi.

  • 15 min

Składniki:

  • 60 dag filetów z dorsza lub z morszczuka,
    słodka papryka w proszku,
    kucharek,
    olej do smażenia,
    ok. 1 łyża musztardy sarepskiej
    1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    1 średnia pietruszka,
    1 mały seler korzeniowy,
    2 duże marchewki
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    pieprz ziarnisty i mielony
    1 łyżeczka majeranku
    sól
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrozić. Jeśli niemrożona, dokładnie oczyścić i umyć. Osuszyć.
  • 2. Pokroić na ok.5-cio cm kawałki. Posypać kucharkiem i odłożyć na 20 min.Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.
  • 3. Cebule pokroić w piórka, marchewkę, pietruszkę i seler starkować na jarzynowej tarce, Na rozgrzany olej włożyć cebulę i smażyć aż zwiędnie. Dodać pozostałe warzywa, podlać 0,5 szkl wody i dusić ok. 15 min.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat i przyprawy. doprawić solą, cukrem, papryką i musztardą.
  • 4. Rybę ułożyć na półmisku, obłożyć przygotowanymi jarzynami. Można podawać na gorąco lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować