60 dag filetów z dorsza lub z morszczuka,
słodka papryka w proszku,
kucharek,
olej do smażenia,
ok. 1 łyża musztardy sarepskiej
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 średnia pietruszka,
1 mały seler korzeniowy,
2 duże marchewki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
pieprz ziarnisty i mielony
1 łyżeczka majeranku
sól
cukier
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrozić. Jeśli niemrożona, dokładnie oczyścić i umyć. Osuszyć.
2.Pokroić na ok.5-cio cm kawałki. Posypać kucharkiem i odłożyć na 20 min.Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.
3.Cebule pokroić w piórka, marchewkę, pietruszkę i seler starkować na jarzynowej tarce, Na rozgrzany olej włożyć cebulę i smażyć aż zwiędnie. Dodać pozostałe warzywa, podlać 0,5 szkl wody i dusić ok. 15 min.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat i przyprawy. doprawić solą, cukrem, papryką i musztardą.
4.Rybę ułożyć na półmisku, obłożyć przygotowanymi jarzynami. Można podawać na gorąco lub zimno.
Komentarze