Ruskie pierogi

0 (0 ocen)

Pierogi ruskie to jedno z moich ulubionych dań. Lubie też inne pierogi, ale nie tak jak ruskie. Najlepsze polane skwarkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka - 3 szkl.
    jajo - 1 szt.
    oliwa z oliwek - 1 łyżka
    sól - 1 szczypta
    woda ciepła - 1 szkl.

    Farsz:
    twaróg - 250 gram
    ziemniaki ugotowane - 5 szt.
    cebula biała - 2 szt.
    olej - 2 łyżki
    sól - do smaku
    pieprz - do smaku

    Dodatkowo:
    woda do gotowania pierogów
    oliwa - 1 łyżka
    sól - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać. W kopczyku zrobić dołek i wbić jajko. Dodać oliwę, sól. Wymieszać. Wlać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na kilka minut.
    2. Farsz:
    Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem.
    Cebule obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć na złoty kolor. Jednak wcześniej lekko ją osolić. Dodać to farszu wraz z tłuszczykiem. Dodać sól, pieprz. Wymieszać.
    3. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek. Szklanką powycinać kółka. Na środek okrągłych, małych placuszków nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić pieroga.
    4. W dużym garnku wstawić wodę. Dodać łyżkę oleju oraz łyżeczkę soli. Gdy woda zagotuje się, wrzucić pierożki. Kiedy wypłyną, 2-3 min. muszą gotować się, następnie wyciągnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować