Rugelach - żydowskie rogaliki

4.46 (157 ocen)

  • 60 min

To tradycyjny przysmak kuchni żydowskiej przyrządzany na święto Hanukah. Ciasto kruche z dodatkiem serka kremowego sprawia, że rogaliki są bardzo smaczne. Nadzienie można modyfikować wedle gustu. Zamiast powideł, można posmarować ciasto roztopionym masłem i nadziewać tym, na co mamy ochotę :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    200 g masła w temperaturze pokojowej
    200 g serka śmietankowego (użyłam twarogu Delikatnego President)
    2 kopiaste łyżki domowego cukru waniliowego
    ok. 300 g mąki (2 i 1/4 szkl.)
    1/2 szklanki powideł śliwkowych (użyłam powideł "śliwki w czekoladzie")

    nadzienie:
    garść orzechów włoskich
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki kakao
    2 łyżki rozpuszczonego masła
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rugelach - żydowskie rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z serkiem do połączenia. Dodać cukier waniliowy, ucierając stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ciasto ma być miękkie ale zwarte. Wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić ciasto na 3 kule, które spłaszczyć i włożyć w folię. Następnie włożyć na 2 godz. do lodówki, aby ciasto odpoczęło i się schłodziło.

    Kiedy ciasto się chłodzi można przygotować nadzienie orzechowe:Orzechy drobno posiekać i dodać resztę składników.

    Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg na grubość 2-3 mm. Posmarować cienko powidłami. Nożem do pizzy przekroić ciasto na 4 części, a później każdą na 3. W rezultacie otrzymamy 12 kawałków ciasta. Na brzeg każdego wyłożyć trochę nadzienia i zwijać rogaliki. Piec ok. 15-20 min. w temp. 180 st.C, aż do zrumienienia.
    Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować