Pyszny rosół z domowej kury z makaronem ,,nitki,,.
3 godz. 20 min
Składniki:
-1 kura rosołowa ok. 2 kg.
-włoszczyzna:
marchew,korzeń i natka pietruszki,kawałek pora,kawałek selera, cebula przypalona
-przyprawy:
sól, pieprz,parę ziaren ziela angielskiego, kilkanaście ziaren pieprzu, z 3 liście laurowe, odrobinę papryczki chili, maga w płynie.
Rosół z kury rosołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurę pokroić w części i umyć.
2.Włożyć do garnka z zimną wodą. Podgrzać, lecz nie zagotowywać. Wodę zlać i nową nalać. Teraz gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką.Rosół ma tylko ''mrugać''. Jak pojawi się szumowina, to wybierać łyżka cedzakową.
3.Cebulę pokroić w plastry i przypalić na suchej patelni.Można nad palnikiem, przypiec nadzianą cebulę na widelec.
4.Przygotować warzywa i przyprawy do rosołu.
5.Po około godziny gotowania, dodać warzywa i przyprawy.
6.Gotować do miękkości kury. Młodą wystarczy z półtorej godziny a starą i nawet 3 godz.
Wyjąć mięso i warzywa z rosołu.Rosół przelać przez gęste sitko.Można jeszcze doprawić magą, posiekaną natką pietruszki.
7.Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu, lecz ciut krócej. Odcedzić i przełożyć do zimnej wody. Jak przestygnie to ponownie przecedzić.
Komentarze