Wspaniałe mięso z odrobiną słodyczy z suszonych owoców.
Składniki:
1 kg wieprzowiny(schab bez kości lub szynkówka
200 g śliwki suszonej( z paczki odłożyć 6 śliwek do sosu)
duża garść suszonej żurawiny
1,5 szkl bulionu
sól
majeranek
pieprz
Sos:
6 śliwek suszonych
ok 2 łyżek suszonej żurawiny
1 cebula
20 dag suszonych grzybów(mieszanych,namoczonych dzień wcześniej i opłukanych)
3 ząbki czosnku
3 lyżki masła
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
odrobina suszonego tymianku
odrobina suszonego rozmarynu
sól
Rolowana wieprzowina z suszoną śliwką i żurawiną w sosie owocowo- grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy,suszymy i rozkroić z boku w połowie lub 1/3 grubości (jeżeli jest bardzo gruby) tak, aby nie przeciąć mięsa do końca, ale tak, aby rozłożyć je na jeden cieńszy płat. Rozbić mięso, aby było jednakowej grubości i aby kształtem przypominało prostokąt.
2. Natrzeć solą,pieprzem i majerankiem
3.Śliwki pokroić na mniejsze części i razem z żurawiną wyłożyć na mięso
4.Całość zwinąć w roladę i owinąć sznurkiem by się nie rozwinęła .Posypać jeszcze odrobiną przypraw i odstawić do lodówki na godzinę.Zrobić sos owocowo-grzybowy
5.Wcześniej namoczone grzyby podsmażyć razem z pokrojoną cebulą na masełku.Dodać pokrojone owoce ,czosnek i smażyć jeszcze chwilę.Wszystko zblenderować na papkę,odstawić.
6.Mięso wyjmujemy z lodówki i podsmażamy na oleju z wszystkich stron na rumiano.
7. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok. 2 h.
8.Po upieczeniu mięso wyciągamy na półmisek ,odwijamy sznurek i wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika(aby nie wystygło)Do rondelka z papką owocowo grzybową przelewamy powstały sos z pieczeni,mieszamy i gotujemy, w razie konieczności dolewamy wody lub zaklepujemy mąką.Doprawiamy.
9.Mięso przed podaniem kroimy na centymetrowe kawałki podajemy z kluskami lub ziemniakami i polewamy sosem.Smacznego.
Komentarze