Rolowana wieprzowina z suszoną śliwką i żurawiną w sosie owocowo- grzybowym

0 (0 ocen)

Wspaniałe mięso z odrobiną słodyczy z suszonych owoców.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny(schab bez kości lub szynkówka
    200 g śliwki suszonej( z paczki odłożyć 6 śliwek do sosu)
    duża garść suszonej żurawiny
    1,5 szkl bulionu
    sól
    majeranek
    pieprz
    Sos:
    6 śliwek suszonych
    ok 2 łyżek suszonej żurawiny
    1 cebula
    20 dag suszonych grzybów(mieszanych,namoczonych dzień wcześniej i opłukanych)
    3 ząbki czosnku
    3 lyżki masła
    liść laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    odrobina suszonego tymianku
    odrobina suszonego rozmarynu
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolowana wieprzowina z suszoną śliwką i żurawiną w sosie owocowo- grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Schab myjemy,suszymy i rozkroić z boku w połowie lub 1/3 grubości (jeżeli jest bardzo gruby) tak, aby nie przeciąć mięsa do końca, ale tak, aby rozłożyć je na jeden cieńszy płat. Rozbić mięso, aby było jednakowej grubości i aby kształtem przypominało prostokąt.
  • ... 2. Natrzeć solą,pieprzem i majerankiem
  • ... 3. Śliwki pokroić na mniejsze części i razem z żurawiną wyłożyć na mięso
  • ... 4. Całość zwinąć w roladę i owinąć sznurkiem by się nie rozwinęła .Posypać jeszcze odrobiną przypraw i odstawić do lodówki na godzinę.Zrobić sos owocowo-grzybowy
  • ... 5. Wcześniej namoczone grzyby podsmażyć razem z pokrojoną cebulą na masełku.Dodać pokrojone owoce ,czosnek i smażyć jeszcze chwilę.Wszystko zblenderować na papkę,odstawić.
  • ... 6. Mięso wyjmujemy z lodówki i podsmażamy na oleju z wszystkich stron na rumiano.
  • ... 7. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok. 2 h.
  • ... 8. Po upieczeniu mięso wyciągamy na półmisek ,odwijamy sznurek i wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika(aby nie wystygło)Do rondelka z papką owocowo grzybową przelewamy powstały sos z pieczeni,mieszamy i gotujemy, w razie konieczności dolewamy wody lub zaklepujemy mąką.Doprawiamy.
  • ... 9. Mięso przed podaniem kroimy na centymetrowe kawałki podajemy z kluskami lub ziemniakami i polewamy sosem.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować