wieprzowina w sosie grzybowym

4.48 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Aromatyczne mięso w sosie z podgrzybków.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego np. karkówki
    2 cebule
    1 kg podgrzybków lub innych grzybów leśnych
    łyżka klarowanego masła
    250 ml kwaśnej gęstej śmietany, najlepiej wiejskiej
    sól
    pieprz
    mielony liść laurowy i ziele angielskie
    świeży tymianek
    świeży lubczyk
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanym maśle.
  • 2. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę i chwilę dusimy.
  • 3. Następnie dodajemy pokrojone podgrzybki. Dusimy razem około 20-30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wsypujemy przyprawy i zaprawiamy śmietaną. Doprowadzamy do ponownego zagotowania. Podajemy z kaszą lub ziemniakami, całość posypujemy świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować