1 kg mięsa wieprzowego np. karkówki
2 cebule
1 kg podgrzybków lub innych grzybów leśnych
łyżka klarowanego masła
250 ml kwaśnej gęstej śmietany, najlepiej wiejskiej
sól
pieprz
mielony liść laurowy i ziele angielskie
świeży tymianek
świeży lubczyk
Wieprzowina w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanym maśle.
2.Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę i chwilę dusimy.
3.Następnie dodajemy pokrojone podgrzybki. Dusimy razem około 20-30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wsypujemy przyprawy i zaprawiamy śmietaną. Doprowadzamy do ponownego zagotowania. Podajemy z kaszą lub ziemniakami, całość posypujemy świeżymi ziołami.
Komentarze