Proste wiosenne danie do którego przygotowania wystarczy 25 minut. Przygotowane na parze mięso z dodatkiem sezonowych szparagów jest niskokaloryczne i lekkie ale bardzo smaczne.
25 min
Składniki:
500g schabu
½ pęczka zielonych szparagów
½ pęczka białych szparagów
sól czarny pieprz, zioła prowansalskie
łyżka masła
łyżka mąki
sok i skórka z cytryny
przyprawa typu warzywko/vegeta
olej do posmarowania naczynia
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy, Białe obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy. Do wody z gotowania szparagów wkładamy obierki z tych warzyw i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i odparowujemy tak aby pozostały około 1,5-2 szklanki płynu.
Schab myjemy i kroimy na porcje. Każdą cienko rozbijamy (uwaga żeby nie zrobić dziur).
2.Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na każdym kawałku mięsa układamy po kawałku białych i zielonych szparagów i zawijamy.
3.W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy. Wlewamy wywar ze szparagów cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, warzywkiem i białym pieprzem.
4.Naczynie do gotowania na parze smarujemy olejem, żeby roladki nie przywarły. Układamy łączeniem do dołu. Gotujemy na parze przez 15 minut.
Roladki podajemy polane sosem szparagowym i posypane starta skórka cytrynową.
Komentarze