Roladki z dorsza z brokułami i sosem cytrynowym

0 (0 ocen)

Pieczone roladki z filetów z dorsza podane z brokułem ugotowanym na parze. A wszystko skropione wykwintnym sosem cytrynowym

Składniki:

  • 8 małych filetów z dorsza ze skórą (ok. 800 g)
    1 brokuł
    sól
    pieprz cytrynowy
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka masła
    sos:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej (lekko zaokrąglone)
    3/4 szklanki rosołu drobiowego
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    1 mała cytryna
    1/2 papryczki chili
    1 płaska łyżeczka cukru
    sól
    pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Roladki z dorsza z brokułami i sosem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety płuczemy, osuszamy, układamy skórą do dołu. Skrapiamy sokiem z cytryny, lekko solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i posiekanym koperkiem. Zwijamy roladki skórą do środka i spinamy szpilkami do zrazów lub do szaszłyków. Układamy na talerzu, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • 2. Dno brytfanny smarujemy oliwą, ustawiamy roladki i na każdej kładziemy kawałeczek masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut, odkrywamy i pieczemy jeszcze 5-7 minut.
  • 3. W czasie, kiedy roladki się pieką, gotujemy brokuły na parze (12-15 minut) oraz przygotowujemy sos: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy rosół, mieszamy i podgrzewamy, dodajemy śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy skórkę startą z cytryny, posiekaną papryczkę (jeśli chcemy mieć łagodniejszy sos - odrzucamy część pestek) oraz, stopniowo, sok wyciśnięty z cytryny (trzeba próbować, aby sos nie był zbyt kwaśny). Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
  • 4. Upieczone roladki podajemy z brokułami sosem cytrynowym.

Porady

Do mieszania sosu najlepiej używać trzepaczki rózgowej. Zanim dodamy następną porcję płynu należy sos wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Rosół drobiowy można zastąpić bulionem warzywnym. Roladki z brokułami i sosem stanowią samodzielne danie, ale można je podać z ugotowanym na sypko ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować