• Roladki z dorsza z brokułami i sosem cytrynowym

    Dodane przez: rena123

  • Pieczone roladki z filetów z dorsza podane z brokułem ugotowanym na parze. A wszystko skropione wykwintnym sosem cytrynowym

  • Składniki

    8 małych filetów z dorsza ze skórą (ok. 800 g)
    1 brokuł
    sól
    pieprz cytrynowy
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka masła
    sos:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej (lekko zaokrąglone)
    3/4 szklanki rosołu drobiowego
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    1 mała cytryna
    1/2 papryczki chili
    1 płaska łyżeczka cukru
    sól
    pieprz cytrynowy

  • Sposób przygotowania

    1.

    Filety płuczemy, osuszamy, układamy skórą do dołu. Skrapiamy sokiem z cytryny, lekko solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i posiekanym koperkiem. Zwijamy roladki skórą do środka i spinamy szpilkami do zrazów lub do szaszłyków. Układamy na talerzu, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

    2.

    Dno brytfanny smarujemy oliwą, ustawiamy roladki i na każdej kładziemy kawałeczek masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut, odkrywamy i pieczemy jeszcze 5-7 minut.

    3.

    W czasie, kiedy roladki się pieką, gotujemy brokuły na parze (12-15 minut) oraz przygotowujemy sos: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy rosół, mieszamy i podgrzewamy, dodajemy śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy skórkę startą z cytryny, posiekaną papryczkę (jeśli chcemy mieć łagodniejszy sos - odrzucamy część pestek) oraz, stopniowo, sok wyciśnięty z cytryny (trzeba próbować, aby sos nie był zbyt kwaśny). Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia.

    4.

    Upieczone roladki podajemy z brokułami sosem cytrynowym.

  • Rady

    Do mieszania sosu najlepiej używać trzepaczki rózgowej. Zanim dodamy następną porcję płynu należy sos wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Rosół drobiowy można zastąpić bulionem warzywnym.
    Roladki z brokułami i sosem stanowią samodzielne danie, ale można je podać z ugotowanym na sypko ryżem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, ryba, moj_niedzielny_obiad, dania_dla_urody, sezonowe_przysmaki, brokuł, sos cytrynowy, świąteczny obiad, uroczysta kolacja, przepis_miesiąca1000
  • Polecamy:

  • 5 komentarzy
    • justi2401
      2015-04-10T17:07:24+02:00 justi2401
      Wspaniałe! Aż cieknie ślinka :) U mnie też dziś była rybka w połączeniu z brokułem zgrałyśmy się :)
    • hela1960
      2015-04-10T17:07:47+02:00 hela1960
      Cudowne.:)
    • rena123
      2015-04-10T17:12:49+02:00 rena123
      Dziękuję bardzo :)
      Justynko, według mnie ryba z brokułem fantastycznie do siebie pasują :)
    • BOŻENA ZIARNO
      2015-04-10T17:47:28+02:00 BOŻENA ZIARNO
      pysznie:) a ja nigdy nie łaczyłam ryby z brokułem ale napewno to zrobie bo danie wyglada smacznie. A tak na marginesie -u mnie tez dzis był brokuł .. w zapiekance z makaronem;)
    • rena123
      2015-04-10T17:49:49+02:00 rena123
      Dziękuję, Bożenko :)
      A może dziś jest Dzień Brokuła??? ;)

Dodane przez: rena123

rena123 611

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2015-04-10T16:42:35+02:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »