Roladki wołowe nadziewane

5 (142 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Powrót do tradycji i jakże cennego dla zdrowia- mięsa wołowego. Smaczne nadziewane warzywami roladki na co dzień i od święta.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 kg mięsa wołowego ( na pieczeń)
    15 dag marchewki
    15 dag cebuli
    10 dag papryki żółtej lub czerwonej
    30 dag boczku wędzonego
    musztarda, sól, przyprawa uniwersalna, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki wołowe nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso należy podzielić na 15 części, każdy płat mięsa rozbić tłuczkiem . Natrzeć przyprawami skropić olejem, odstawić na 15-20 minut.
  • 2. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy.
    Następnie każdy kawałek posmarować musztardą , położyć plasterek boczku, plasterek cebuli, pasek marchewki, kawałek papryki. Roladki spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące.
  • 3. Smażyć chwilę ( ok. 10 minut ) na rozgrzanym oleju, a następnie podlać wodą lub lekkim rosołem ( np. 2 kostki rosołowej -gotowej ). Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny, do miękkości.
  • roladki wołowe 4. Następnie pociąć ukośnie na porcje.
    Podawać z ziemniakami, mizerią lub dowolną surówką.
  • 5. Smacznego życzę :)

Porady

Smaczny, szybki dodatek do ziemniaków lub ryżu. Może, to być także samodzielne danie podawane na gorąco z pieczywem. Możemy także podobne roladki zrobić z mięsa indyczego. Tylko czas obróbki byłby krótszym. Nadzienie może stanowić czerwona cebula lub dymka, ogórek kiszony lub konserwowy, pieczarki surowe lub obsmażane w kostkę. Wszystko w/g doznań smakowych. Z tej proporcji wychodzi ok. 15 roladek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować